VUURWERK
Waarom geen vuurwerkcursus op de hondenschool
- Het is in een groep vrijwel onmogelijk om de training zo af te stemmen dat geen van de honden wordt blootgesteld aan voor hem te harde knallen.
- De angst van de ene hond zal al heel snel overslaan op een andere hond.
- Het is voor een trainer vaak niet mogelijk om alle honden uit de groep zo goed in de gaten te houden dat direct kan worden ingegrepen als één van de honden angst begint te vertonen. Het kan zijn dat je hond juist banger wordt na het volgen van zo’n groepscursus.
Wat wel te doen
- Laat je hond ruim voor middernacht aangelijnd uit (voor 22.00 uur)
- Laat je hond in een rustige omgeving uit bv. bos
- Begin op tijd met trainen met bijvoorbeeld een CD met vuurwerkgeluid of Youtube-filmpjes.
- Geef je hond een schuilplek, die hij zelf prettig vindt
– Laat je hond zelf zijn veilige schuilplek uitzoeken of maak de bench leuk.
– Leg er een deken over heen en probeer het zo geluidsdicht mogelijk te maken.
– Leg een t-shirt met jouw geur in die veilige plek, zodat hij zich veiliger voelt. - Laat je hond in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven, met jou als steun.
Laat de hond lekker tegen je aanliggen als hij dat wil en probeer hem af te leiden door gezellig met hem te kletsen. - Laat licht en radio of tv aan om je hond een beetje af te leiden.
- Doe gordijnen, rolluiken e.d. dicht zodat je hond minder van het vuurwerk meekrijgt
- Ondersteun evt. je hond met reguliere medicatie en/of natuurlijke middelen
- Ruim alle vuurwerkrotzooi zo snel mogelijk op.
Je hond kan het willen eten en bij nat weer kan vuurwerkafval lelijke vlekken geven als je hond het naar binnen brengt.
Wat niet te doen
- Vetranquil gebruiken
Vetranquil is een spierverslapper waardoor je hond niet meer kan bewegen en wegkruipen als hij daar behoefte aan heeft. De hond lijkt rustig maar is in werkelijkheid nog steeds doodsbang. - “flooding”
Je hond als oefening overmatig blootstellen aan knallen e.d. kan de angst verergeren. - Groepscursus vuurwerktraining
- Overdreven veel aandacht schenken aan de angst
Met overdreven troosten, knuffelen en aaien stimuleer je het angstgedrag. - Negeren van de angst
Als je je hond negeert,is hij helaas helemaal op zichzelf aangewezen. Hij kan niet bij jou terecht voor een veilig gevoel en en moet het helemaal zelf opknappen. - Straffen voor angst
Daarmee maak je de situatie voor je hond alleen nog maar enger en zal hij nog banger worden. Misschien durft hij het niet meer duidelijk te uiten omdat hij bang is voor nog meer straf maar van binnen voelt hij de angst nog net zo erg. - Medicatie gebruiken zonder overleg met je dierenarts
Gebruik voor je hond nooit medicijnen die je voor jezelf voorgeschreven hebt gekregen, ook al zit hier dezelfde werkzame stof in. De dosering van medicijnen is bij dieren vaak heel anders dan bij mensen, is per diersoort verschillend en luistert nauw. Bovendien kunnen er in medicijnen voor mensen hulpstoffen zijn verwerkt waar je hond niet tegen kan. Ook kunnen sommige geneesmiddelen elkaar beïnvloeden. Gebruik dus alleen medicijnen die je dierenarts heeft voorgeschreven nadat hij je dier heeft onderzocht.